Nye regler for sprog ved køreprøver fra den 1. januar 2025

12-11-2024

Fra den 1. januar 2025 gælder nye regler om de sprog, en køreprøve kan gennemføres på. Reglerne gælder for både teoretiske og praktiske prøver, og for elever i alle kørekortkategorier.

Køreprøver på fem sprog fra 1. januar 2025

Fra den 1. januar 2025 kan elever tage en køreprøve på følgende sprog:

  • Dansk
  • Engelsk
  • Færøsk
  • Grønlandsk
  • Tysk 

De nye regler betyder, at fra 1. januar 2025 kan elever ikke tage en teoretisk eller praktisk prøve med tolk.

Reglerne gælder også for elever, der har et aktivt køreuddannelsesforløb hen over årsskiftet. Som eksempel kan elever, der har bestået teoriprøven med tolk på f.eks. persisk inden 1. januar 2025, ikke tage den praktiske prøve med tolk på persisk efter 1. januar 2025.

Læs om afvikling af køreprøver på tysk

Prøver på dansk i uge 1 og 2

I uge 1 og 2 afvikles der kun praktiske prøver på dansk.

Kørelærere skal være opmærksomme på at ombooke køreprøver, der er booket til uge 1 og 2 til elever, der ønsker køreprøver på engelsk, til uge 3 og frem, eller afbestille prøverne.

Prøver, der er booket på engelsk med afvikling i uge 1 og 2, aflyses.

 

KOMBIT opdaterer alle brugervejledninger og opdaterer Køreprøvebooking den 2. januar 2025.

De nye regler er en udmøntning af initiativ 8 i den initiativpakke, som transportministeren indgik med kørelærerbranchen i december 2023.

Læs om initiativpakken

 

Få svar på dine spørgsmål i Q&A herunder 

Den 1. januar 2025 træder nye regler om de sprog, en køreprøve kan gennemføres på, i kraft.

Reglerne findes i kørekortbekendtgørelsens § 63 

Læs mere i Kørekortbekendtgørelsen

Fra den 1. januar 2025 kan elever tage en køreprøve på følgende sprog:

  • Dansk
  • Engelsk
  • Færøsk
  • Grønlandsk
  • Tysk 

Læs om afvikling af køreprøver på tysk

KOMBIT, der ejer Køreprøvebooking, opdaterer Køreprøvebooking den 2. januar 2025, så ændringerne i forbindelse med bekendtgørelsen kan træde i kraft.

Køreprøvebooking fungerer uændret til og med den 1. januar 2025. Det betyder, at en kørelærer til og med 31. december 2024 forsat kan booke køreprøver med tolk på fremmedsprog som f.eks. persisk.

Fra den 2. januar 2025
Når KOMBIT opdaterer Køreprøvebooking den 2. januar 2025, ændres alle køreprøver og alle elevers prøvesprog til dansk - medmindre sproget er angivet til dansk, engelsk, færøsk, tysk eller grønlandsk.

Ønsker en elev en køreprøve på engelsk, skal kørelærerne aktivt ændre elevens prøvesprog i Køreprøvebooking til engelsk fra den 2. januar 2025, når Køreprøvebooking åbner igen.

Særligt for prøver i uge 1, 2 og 3
I uge 1 og 2 afvikles der kun praktiske prøver på dansk.

Derfor skal kørelærere være opmærksomme på at ombooke køreprøver, der er booket til uge 1 og 2 til eleven, der ønsker køreprøver på engelsk, til uge 3 og frem, eller afbestille prøverne.

Prøver kan afbestilles frem til den 31. december 2024 og igen fra den 2. januar 2025 kl. 9. Prøver, der er booket på engelsk med afvikling i uge 1 og 2, aflyses.

Frem til 5. januar 2025 er det ikke muligt at booke praktiske prøver på engelsk i Køreprøvebooking. Bookingen af nye prøver på engelsk er muligt fra den 6. januar, hvor der frigives nye køreprøver på engelsk med afvikling fra uge 3.

KOMBIT opdaterer alle brugervejledninger den 2. januar. Vejledninger findes på Køreprøvebookings driftsside.

Prøverne på færøsk, grønlandsk og tysk bestilles via planlaegning@fstyr.dk

Når prøven bookes, bestiller og betaler Færdselsstyrelsen en tolk, da styrelsen ikke har kompetencerne til at afvikle køreprøver på de tre sprog.

Tegnsprogsprøver bestilles også fortsat via planlaegning@fstyr.dk

Reglerne gælder for alle teoretiske og praktiske prøver, der fremover afvikles på dansk og engelsk, tysk, grønlandsk eller færøsk.

 

Reglerne gælder for alle kørekortelever. Det vil sige ved

  • førstegangserhvervelse af kørekort
  • udvidelse af kørekort
  • alle kontrollerende køreprøver

Reglerne gælder for alle kørekortkategorier.

Digitale teoriprøver kan fortsat tages på dansk og engelsk. Det er ikke muligt at bruge tolk ved en digital teoriprøve.

Læs om afvikling af digitale teoriprøver på tysk

Se digitale teoriprøvesteder 

De nye regler betyder, at elever fremover kan taget køreprøver på

  • dansk
  • engelsk
  • færøsk
  • grønlandsk
  • tysk 

Der er ikke mulighed for, at elever kan anvende en sprogtolk.

Da styrelsen ikke pt. har kompetencer til at afvikle køreprøver på færøsk, grønlandsk og tysk, kan der være køreprøver på de tre sprog, hvor styrelsen medbringer en tolk ved afvikling af køreprøver. Disse tolkebistande bestiller og betaler Færdselsstyrelsen.

Reglerne for tegnsprogstolkning følger ændringerne fra den 1. januar 2025.

Det betyder, at hørehæmmede kan bruge tegnsprogstolk på dansk til køreprøven.

Færdselsstyrelsen betaler udgifterne til tegnsprogstolk til hørehæmmede.

Kørekortelever, der er i et køreuddannelsesforløb op til reglerne træder i kraft, skal være opmærksomme på, at reglerne også gælder for dem fra den 1. januar 2025.

 

Reglerne gælder også for elever, der har bestået dele af køreprøven inden 1. januar 2025.

Eksempelvis hvor teoriprøven er gennemført og bestået inden den 1. januar 2025 med en tolk på et andet fremmedsprog, f.eks. arabisk.

Hvis den praktiske prøve gennemføres efter 1. januar 2025, kan det ikke ske med tolk, men derimod på dansk, engelsk, tysk, grønlandsk eller færøsk.

Reglerne gælder også for elever, der ikke har bestået prøven med tolk inden 1. januar 2025.

F.eks. hvis en elev har taget en teoretisk eller praktisk prøve med tolk inden den 1. januar 2025, men ikke er bestået, kan eleven tage en ny prøve på dansk, engelsk, færøsk, grønlandsk eller tysk efter den 1. januar 2025.

Booking af VHK er uændret og sker fortsat via Team Planlægning og Team Helbred.

Læs mere om VHK.

De engelske fagtermer, som Færdselsstyrelsens prøvesagkyndige kommer til at anvende ved en teoriprøve, praktisk prøve og ved kontrolspørgsmålene, er tilgængelige på hjemmesiden

Se fagtermer på engelsk 

Hvis en kørekortelev tilmelder sig en køreprøve på dansk eller engelsk, men den prøvesagkyndige under prøven konstaterer, at eleven ikke har tilstrækkelig sprogforståelse til at køreprøven kan gennemføres på en færdselssikkerhedsmæssig forsvarlig vis, bliver eleven afvist fra prøven og skal betale et nyt prøvegebyr for en ny prøve.

Den 1. januar 2025 fjernes kravet om bopæl for køreprøver på tysk.

Det betyder, at enhver borger i Danmark kan aflægge køreprøve på tysk i Haderslev Kommune, Aabenraa Kommune, Tønder Kommune og Sønderborg Kommune.

Muligheden for at gennemføre en køreprøve på tysk har baggrund i en særlig aftale mellem Danmark og Tyskland omkring serviceniveauer i borgerens møde med de offentlige institutioner i grænselandet.

 

Læs mere afvikling af køreprøver på tysk