Nye miljøzonekrav skal sikre renere luft: Sådan kan din dieselbil fortsat køre i zonerne

19-09-2023

De nye miljøzonekrav pr. 1. oktober skal være med til at sikre renere luft i de større byer. Færdselsstyrelsen guider borgerne igennem mulighederne for eftermontering af partikelfiltre, så de fortsat kan køre i miljøzonerne.

Den 1. oktober nærmer sig med hastige skridt, og med overgangen til en ny efterårsmåned kommer også overgangen til de nye krav for miljøzonerne.


Kravene betyder, at dieseldrevne personbiler ikke må køre i miljøzonerne i København, Frederiksberg,
Odense, Aarhus og Aalborg uden partikelfilter og skal være med til at sikre renere luft i de større byer.

Men det kan være svært at navigere i, om ens bil allerede lever op til kravene, samt hvordan man får sin bil klar til de nye miljøzonekrav. Der findes nemlig tre forskellige ordninger for eftermontering af partikelfiltre.


Fælles for alle tre ordninger er, at skal man have eftermonteret et partikelfilter for at leve op til de nye miljøzonekrav, skal man finde et partikelfilter, der er godkendt efter reglerne, alt efter hvilken bil man har.


Når partikelfilteret er monteret, skal bilen til syn for at blive godkendt og få partikelfilteret registreret i Motorregistret. Først derefter er det igen tilladt at køre i miljøzonerne med en dieseldreven personbil.


For at hjælpe borgerne med at forstå de tre ordninger for eftermontering, har Færdselsstyrelsen lavet en vejledning, der guider borgerne igennem de forskellige led i ordningerne, så de fortsat kan køre i miljøzonerne efter 1. oktober. Vejledningen kan findes her.

 

FAKTA:

Den 1. oktober træder en ny lov om eftermontering af partikelfiltre i kraft. Målet er renene luft i byerne.

Det er Miljøstyrelsen, der er ansvarlig for lovgivningen vedrørende miljøzoner. Det er derfor Miljøstyrelsen, du skal kontakte, hvis du har spørgsmål eller ønsker dispensation fra lovgivningen om miljøzoner.

Er du i tvivl om, hvorvidt din bil lever op til miljøzonekravene, kan du tjekke det her.

Færdselsstyrelsen kan vejlede om eftermontering af partikelfilter. Der findes tre ordninger for dette:

  1. Eftermonteret partikelfilter godkendt efter tyske regler
  2. Eftermonteret partikelfilter godkendt efter regler i EU
  3. Eftermonteret originalt fabriks-partikelfilter

Er du i tvivl om, hvorvidt der findes et tilgængeligt partikelfilter til din bil, kan du undersøge det her:

Miljøzoner (miljoezoner.dk)