Sådan får du dit kæledyr med i bilen på sikker vis

08-02-2023

Det er ved at være ferietid, og for mange betyder det, at deres firbenede venner skal med i bilen. Men for at alle – inklusive familiens kæledyr – kan komme sikkert frem til destinationen, er der her nogle gode råd og opmærksomhedspunkter.

Selvom du måske mest af alt har lyst til at sidde med kæledyret på skødet på passagersædet, så det kan være en del af familiehyggen undervejs på turen, er det ikke den bedste måde at sikre, at du – og bilisterne omkring jer – kommer sikkert frem.

Det er i stedet vigtigt, at du sørger for, at føreren af bilen har frit udsyn og tilstrækkelig mulighed for at styre køretøjet. Selvom dit kæledyr til dagligt er meget stille og rolig, er det ikke ensbetydende med, at det vil være det på køreturen.

Det er derfor bedst, at kæledyret ikke placeres nær føreren af bilen for at minimere risikoen for, at dyret forstyrrer kørslen. I den forbindelse skal du også huske på, at du kan risikere at få en bøde, hvis du kører bil med kæledyret siddende på skødet.

Når du pakker bilen, skal du altså huske at være opmærksom på, at der skal være plads til, at du kan anbringe kæledyret forsvarligt i bilen – gerne med afstand til føreren. Hvordan, du bedst placerer din pelsede ven forsvarligt, afhænger af både dyrets og bilens størrelse. Helt konkret er der tre muligheder, du kan overveje:

1. Bur eller transportkasse

Du kan vælge at anbringe dit kæledyr i et bur eller transportkasse, som sikrer, at dyret ikke kan forstyrre under kørslen. Vælger du denne løsning, skal du dog være opmærksom på, at buret ikke sidder løst. Gør det det, risikerer du, at buret med din firbenede ven kastes rundt i kabinen i tilfælde af for eksempel en hård opbremsning eller en anden usædvanlig manøvre.
Denne løsning kan samtidig kræve en bil af en vis størrelse, især hvis du for eksempel har en stor hund. Drejer det sig om et mindre kæledyr, kan en solid transportkasse være tilstrækkelig. Uanset størrelsen er det vigtigste, at du er opmærksom på, at buret sidder godt fast.

2. Kabinen

Er du ikke så vild med tanken om et bur, eller drømmer du eller børnene blot om, at dit kæledyr er med inde i bilen på turen, skal du være opmærksom på, at du skal overholde reglerne i Færdselsloven om sikring af gods.
Det kan du for eksempel gøre ved at fastspænde dit kæledyr i en sikkerhedssele til dyr. Selerne findes i forskellige størrelser og spændes rundt om for eksempel hundens krop og klikkes fast i spændet.

3. Hundegitter

Skal dit kæledyr have lov til at boltre sig på god plads, og er din bil egnet til det, kan det også være en løsning at sætte et hundegitter op mellem kabinen og bagagerummet. Du bør dog være opmærksom på, at der ikke ligger løs bagage, der kan ramle ind i dit kæledyr, når du for eksempel drejer eller bremser. Kæledyret skal jo også nå sikkert frem.