Motorcykelsæsonen er også sæson for vejsidesyn

28-02-2023

Når du fra 1. marts igen kører ud på din motorcykel, kan du møde Færdselsstyrelsen til et vejsidesyn. Målet er at øge trafiksikkerheden.

I Danmark har vi ikke periodisk syn af motorcykler. Derimod kontrollerer Færdselsstyrelsen motorcyklerne ved såkaldte vejsidesyn for at øge færdselssikkerheden på de danske veje.

Vejsidesyn er en kontrol af din motorcykels tekniske stand og om motorcyklen støjer for meget.

Sådan foregår et vejsidesyn

En inspektør fra Færdselsstyrelsen foretager kontrollen af din motorcykel. Kontrollen foregår ved vejsiden, ofte på en rasteplads, parkeringsplads eller i en synshal.
Når inspektøren kontrollerer din motorcykels tekniske stand, handler det om kontrol af bremser, dæk, forgaffel, bagsvinger, udstødning, lys og eventuelle konstruktive ændringer. Inspektøren har kaliberet udstyr med i bilen til at kontrollere din motorcykel.
Inspektøren kontrollerer også rapporter fra eventuelle tidligere syn og vejsidesyn, og om du har fået udbedret mangler fra den forrige rapport.
Hvis inspektøren vurderer, at din motorcykel støjer for meget, kan inspektøren lave en støjmåling. Det kan du læse mere om i linket sidst i artiklen.

Hvis du får konstateret fejl på din motorcykel

Når vejsidekontrollen er gennemført, får du udleveret en vejsiderapport med eventuelle fejl på din motorcykel.
Hvis inspektøren konstaterer fejl og mangler på din motorcykel, kan inspektøren indkalde dig til et kontrolsyn i en synsvirksomhed. Her kontrollerer synsvirksomheden, at din motorcykel er i lovlig stand. Inspektøren kan også tage beslutning om brugen af din motorcykel, indtil du har udbedret manglerne
Konstaterer inspektøren farlige mangler, som udgør en direkte og umiddelbar risiko for trafiksikkerheden eller har indvirkning på miljøet, kan inspektøren beslutte, at du ikke må anvende motorcyklen, før du har udbedret manglerne.

Fakta om vejsidesyn

Siden 1. januar 2022 har alle EU-lande indført regler for enten periodisk syn af motorcykler eller effektive alternative trafiksikkerhedsforanstaltninger.
I Danmark har vi ikke periodisk syn af motorcykler. I stedet for kontrollerer Færdselsstyrelsen motorcykler ved såkaldte vejsidesyn.
Som motorcyklist er du forpligtet til at samarbejde med inspektøren, og give inspektøren adgang til din motorcykel.