Periodisk syn

Et periodisk syn er et kontroltjek af, hvorvidt et køretøj lever op til de gældende regler for godkendelse og syn af køretøjer. Synet er lovpligtigt og skal foretages regelmæssigt.

Hvornår skal mit køretøj til syn?
Hvornår dit køretøj skal til syn afhænger af, hvilken type køretøj du har. For eksempel skal en almindelig personbil til periodisk syn fire år efter, at den er blevet indregistreret første gang og herefter hvert 2. år (periodisk syn). Du kan læse mere om køretøjstyper og synsdatoer under Indkaldelse til syn.

Færdselsstyrelsen sender indkaldelsen til det periodiske syn digitalt – via e-Boks. Du vil modtage indkaldelsen 8 uger inden, dit køretøj skal være synet og godkendt. Læs mere under Digital synsindkaldelse.

Hvor får jeg køretøjet synet?

Når du har modtaget indkaldelsen fra Færdselsstyrelsen, skal du bestille tid til syn hos en synshal. Hvis dit køretøj har et aftageligt anhængertræk, skal du huske at medbringe dette til synet. Her finder du en oversigt over synshaller.

Hvad bliver tjekket ved et periodisk syn?

Ved syn af dit køretøj foretager synshallen en kontrol af, om køretøjet er i god stand i henhold til de tekniske regler. Køretøjet bliver kontrolleret for fejl, der kan påvirke vores miljø og sikkerheden på vejene.
  1. Sikkerheden
    For at fastholde sikkerheden på vejene, bliver der foretaget en kontrol af køretøjets styreapparat, bremser, dæk, lygter, signalapparat, reflekser og bærende dele, som bl.a. hjulophæng og støddæmpere.

  2. Miljøet
    For at sikre et bedre miljø, bliver der foretaget en kontrol af køretøjets røg-, kulilte- og støjudledning. Du kan læse mere om reglerne for køretøjers støj- og partikeludledning under menupunktet Energi og miljøegenskaber.

Et syn bliver afsluttet med, at synshallen udleverer en synsrapport med synsresultatet. Der findes fire mulige resultater: godkendt, betinget godkendt, kan godkendes efter omsyn eller ikke godkendt. Læs mere under Synsrapport.

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke ønsker at få mit køretøj synet?
Hvis du ikke ønsker at få synet dit køretøj, skal du i stedet afmelde det i Køretøjsregistret. Det gør du ved at aflevere dine nummerplader hos en godkendt nummerpladeoperatør eller hos et af SKATs motorcentre. Du kan læse mere om dette på SKATs hjemmeside.

Hvad sker der, hvis jeg ikke får synet mit køretøj til tiden?
Hvis du ikke får synet dit køretøj inden for synsfristen, overtræder du loven om godkendelse og syn af køretøjer, og vil derfor modtage et bødeforlæg på 2000 kr. Læs mere om dette under Bødeforlæg.

Hvad sker der, hvis jeg har solgt mit køretøj, men stadig har modtaget Færdselsstyrelsens indkaldelse?
Hvis du har solgt dit køretøj, men alligevel har modtaget en indkaldelse til syn fra Færdselsstyrelsen, er det fordi du stadig står registreret som bruger i Køretøjsregistret. Læs mere under Salg eller afmelding af køretøj.

Kan jeg få udsat fristen for syn?
Det er ikke muligt at få udsat synsfristen, når fristen er overskredet. Herudover kan fristen kun udsættes i helt særlige tilfælde, som f.eks. hvis du kan dokumentere, at dit køretøj er blevet stjålet. Læs mere under Spørgsmål og svar.

Hvad siger loven om det periodiske syn?
Ifølge EU-reglerne skal alle medlemslandene som hovedregel gennemføre en periodisk teknisk kontrol (syn) af almindelige person- og varebiler hvert andet år, første gang fire år efter første registrering. Der er tale om minimumsregler, hvor en række andre lande har hyppigere kontrol.

EU-reglerne fremgår af direktiv 2014/45/EU om periodisk teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer.

Du kan læse om de danske regler for det periodiske syn i bekendtgørelse nr. 516 af 1. juni 2012 om godkendelse og syn af køretøjer.

Sidst opdateret: 05.11.2018