Bødeforlæg

Hvis du ikke får dit køretøj synet og godkendt eller afmeldt inden de lovpligtige frister, kan du få op til to bødeforlæg på hver af 2.000 kr.

Hvad er et bødeforlæg?
Et bødeforlæg er en administrativ bøde, som kan udstedes af offentlige myndigheder, når de konstaterer en lovovertrædelse. Bødeforlægget er en måde at afslutte en sag om lovovertrædelse uden at politiet og domstolene bliver involveret.

Hvis du modtager et bødeforlæg fra Færdselsstyrelsen, skyldes det, at du har overtrådt loven om godkendelse og syn af køretøjer, jf. lovbekendtgørelse nr. 959 af 24. september 2012.

Hvad er en rykker?

En rykkerskrivelse er en påmindelse om at betale det bødeforlæg, du har fået for manglende syn og godkendelse eller afmelding af dit køretøj.

I øjeblikket sender Færdselsstyrelsen rykkerskrivelsen som fysisk post, men vi arbejder på en digital løsning således, at den ligesom synsindkaldelsen og erindringsskrivelsen kommer til din digitale postkasse. Er du fritaget for digital postkasse, sender vi alle breve som fysisk post.

Hvis du betaler bødeforlægget

Når Færdselsstyrelsen udskriver et bødeforlæg, opretter styrelsen samtidig en bødesag. Når du betaler dit bødeforlæg, bliver denne sag lukket.

Ud over at betale bødeforlægget, skal du også sørge for at få dit køretøj synet og godkendt eller afmeldt inden for fristen, ellers vil du modtage endnu et bødeforlæg på 2000 kr. Læs mere under Forløb for udskrivelse af bødeforlæg.

Du afmelder dit køretøj, ved at aflevere dine nummerplader hos en godkendt nummerpladeoperatør eller i en af Motorstyrelsens ekspeditioner. Læs mere på www.skat.dk/afmeldkøretøj.

Hvis du ikke har mulighed for at betale bødeforlægget på én gang

Hvis du ikke har mulighed for at betale bødeforlægget på én gang, kan du få lavet en afdragsordning. Det gør du ved at benytte blanketten i boksen til højre.

Når du er logget ind med dit NemID, anbefales det, at du har følgende ved hånden:
  • Køretøjets registreringsnummer
  • Bødenummer
  • Fuldmagt ved henvendelse på vegne af anden person

Hvis du ikke betaler bødeforlægget

Hvis du ikke betaler bødeforlægget, anses du for ikke at have erkendt lovovertrædelsen. Bødeforlægget vil i denne situation blive sendt videre til politiet. Det skyldes, at Færdselsstyrelsen ikke er bemyndiget til at inddrive bødeforlægget. Det er derimod politiet og anklagemyndigheden, der vil foretage den endelige vurdering af din sag. Du kan læse mere om dette under menupunktet Oversendelse til politiet.

Hvis du ønsker at henvende dig angående et bødeforlæg
Ønsker du at henvende dig angående et bødeforlæg, kan du benytte blanketten i boksen til højre.
Når du er logget ind med dit NemID, anbefales det, at du har følgende ved hånden;
  • Køretøjets registreringsnummer
  • Bødenummer
  • Relevant dokumentation
  • Fuldmagt ved henvendelse på vegne af anden person

Vær opmærksom på, at det kun er i særlige tilfælde, at bødeforlæg bliver annulleret, f.eks. hvis bødeforlægget hviler på forkerte data eller pga. dødsfald.

Du kan forvente svar på din henvendelse inden for 4 uger, og først efter at du har fået svar, kan bødeforlægget blive oversendt til politiet, medmindre Færdselsstyrelsen ud fra en konkret vurdering annullerer bødeforlægget.
Sidst opdateret: 03.12.2019