Sikkerhedsudstyr til børn i biler

Ligesom voksne, skal børn være beskyttet i tilfælde af en trafikulykke. Derfor er det vigtigt, at børn er fastspændt i godkendt og korrekt monteret sikkerhedsudstyr.

I biler skal børn under 135 cm være spændt fast i sikkerhedsudstyr (selepude, autostol), der passer til barnets vægt og/eller højde. Sikkerhedsudstyret skal være godkendt og mærket med et godkendelsesmærke.

I busser skal børn spændes fast i sikkerhedsudstyr, hvis der er sikkerhedsudstyr. Anvender man sikkerhedsudstyr i en bus (som f.eks. seler, selepude eller autostol), skal det opfylde de samme krav, som sikkerhedsudstyr i biler.

Det koster føreren af bilen en bøde og et klip i kørekortet, hvis børn under 15 år ikke er korrekt fastspændt.Foto: Rådet for Sikker Trafik


Godkendelsesmærkning

Sikkerhedsudstyr til børn i biler skal være godkendt og mærket efter bestemmelserne i ECE 44 eller ECE 129-regulativet.

ECE 44 regulativet
På godkendelsesmærket for ECE 44 (E-mærket) er der en angivelse af barnets vægt, og talrækken under barnets vægt skal begynde med enten 03 eller 04.

ECE 129-regulativet/i-Size
I-size omfatter autostole, der fastgøres i et iso-fix beslag. I-Size mærket er opbygget ligesom E/e-mærket, men udover angivelsen af barnets vægt indeholder i-Size mærket også en angivelse af barnets højde samt talrækken "R129-00".
Desuden skal autostolen være mærket med i-size logoet.

        

      Sidst opdateret: 24.05.2019