Regler for eksamenskørsel
14.05.2019

Sæsonen for eksamenskørsel nærmer sig, og derfor orienterer Færdselsstyrelsen her kort om de væsentligste regler.

Eksamenskørsel
Alle ungdomsuddannelser med en varighed af mindst to år er omfattet af reglerne om eksamenskørsel.

Intet krav om politiets tilladelse
Eksamenskørsel forudsætter ikke en tilladelse udstedt af politiet. Eksamenskørslen kan umiddelbart gennemføres, når betingelserne i bekendtgørelse om eksamenskørsel optog mv. er overholdt.

Godkendelse

Biler, der bliver anvendt til eksamenskørsel, skal være godkendt af en synsvirksomhed. Det betyder, at bilen såvel som eksamensindretningen skal godkendes. Begge godkendelser har hver en gyldighed på 1 år. Chauffører skal medbringe dokumentation for godkendelserne ved eksamenskørslen.

Herudover gælder der yderligere regler, som du kan læse om i bekendtgørelse om indretning og udstyr for køretøjer, der anvendes til studenterkørsel, optog mv.

Forsikring

Ejeren af en bil, der bliver anvendt til eksamenskørsel, skal have tegnet forsikring, der dækker personskade på de befordrede passagerer.

Chauffører skal ved eksamenskørslen medbringe dokumentation for tegnet forsikring.

Hastighed

De gældende hastighedsbegrænsninger skal til enhver tid følges. Hastigheden må ikke overstige 40 km/t i tættere bebygget område og 60 km/t uden for tættere bebygget område. Derudover må eksamenskørslen ikke finde sted på motorvej eller motortrafikvej.

Eksamenskørsel med veteranbiler
Dieseldrevne veteranbiler skal ikke leve op til de samme krav som øvrige dieseldrevne biler i miljøzonerne (København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg).

Detaljer om miljøzonekravene og mulighederne for dispensation kan læses på Miljøstyrelsens hjemmeside.

En ændring af Skatteministeriets bekendtgørelse nr. 1643 af 17. december 2018 om registrering af køretøjer har gjort det muligt, at et køretøj, der er registreret til veterankørsel, kan anvendes til eksamenskørsel.

Du kan læse mere om de øvrige regler for eksamenskørsel, optog mv. via de links, der ledsager denne nyhed.
Sidst opdateret: 04.06.2019