Nye regler for syn af køretøjer
09.05.2018

Fremover skal et køretøj synes ud fra flere obligatoriske minimumskrav. Det skyldes nye EU-regler for periodisk syn og vejsidesyn. De nye regler træder i kraft den 20. maj 2018

De nye EU-regler skal sikre, at synshaller udfører periodisk syn ud fra de samme obligatoriske minimumskrav. Derfor er det frem over de samme minimumskrav – og eventuelle sanktioner som følge af fejl og mangler – ved periodisk syn i hele EU.

Reglerne omfatter periodisk syn for blandt andet busser, lastbiler og person- og varebiler.

For danske bilejere vil den væsentligste konsekvens af de nye regler være, at visse typer af fejl og mangler fundet ved et periodisk syn, og som bilejeren hidtil har fået repareret uden yderligere kontrol, fra og med den 20. maj skal kontrolleres ved et omsyn. For eksempel vil en defekt pære i en forlygte frem over medføre et obligatorisk omsyn.

Selve synet er uændret

De nye regler betyder ikke, at selve synet ændrer sig.

Køretøjer skal fortsat kontrolleres for fejl, der kan påvirke miljø og færdselssikkerhed – blot vil det nu ske ud fra de fælleseuropæiske minimumskrav.

Der bliver heller ikke ændret på, hvor ofte en bil skal til syn. En almindelig personbil skal for eksempel fortsat til syn første gang, når den er fire år gammel og herefter hvert andet år.
Sidst opdateret: 06.06.2018