Husk at få dit varebilschaufføruddannelsesbevis og din varebilstilladelse
08.05.2019

Fra den 1. juli 2019 gælder der nye krav til både varebilschauffører og varebilsvognmændene. Færdselsstyrelsen udsender derfor en påmindelse om de nye krav, som chauffører og varebilsvognmændene skal have styr på for at fragte gods i varebiler.

De nye krav for varebilschauffører indebærer, at chauffører skal gennemføre og bestå en grund- eller efteruddannelse og dermed få et varebilschaufføruddannelsesbevis (VUB). Erhvervede rettigheder, det vil sige adgang til efteruddannelseskursus i stedet for deltagelse i grunduddannelseskursus, skal være anerkendt inden den 1. juli, hvor lovændringerne træder i kraft, og dokumentationen skal medbringes af chaufføren.

Varebilschaufførbeviset er grønt og kaldes også for VUB. VUB er et bevis på en bestået kvalifikationsuddannelse for varebilschauffører.
Varebilschauffører skal have beviset, hvis du:
  • kører en varebil som vejer over 2 ton til og med 3,5 ton,
  • transporterer gods for fremmed regning og
  • kører med gods, der vejer mere end 11 kg pr. stykgods.
Hvis du efter den 1. juli 2019 udfører kørsel, der kræver VUB, men ikke har beviset, kan både du og din vognmand straffes med en bøde. Er du selvkørende vognmand, kan du straffes både som chauffør og vognmand. Dokumentation for uddannelse skal medbringes under kørslen.

På nuværende tidspunkt har Færdselsstyrelsen registreret, at 941 kursister har deltaget i den grundlæggende kvalifikationsuddannelse ud af et estimat på 5.500 chauffører. 2.670 chauffører ud af et estimat på 5.000 chauffører har fået anerkendt deres erhvervede rettigheder.

For varebilsvognmanden betyder de nye krav, at vognmænd skal have gennemført og bestået en varebilsvognmandsuddannelse. Derudover er der krav om en varebilstilladelse, hvilket betyder at varebilsvognmændene skal ansøge om varebilstilladelse til Færdselsstyrelsen. For varebilschaufføren stilles der krav om, at chaufføren skal gennemgå og bestå en grundlæggende kvalifikationsuddannelse. For så vidt angår ansøgte varebilstilladelser har Færdselsstyrelsen modtaget 1.520 ansøgninger.

Uddannelserne skal gennemføres hos et godkendt uddannelsescenter. Der er på nuværende tidspunkt 14 godkendte udbydere i Jylland, 13 på Sjælland og tre på Fyn. Se listen over godkendte udbydere af uddannelserne på www.varebilskrav.dk.

Du kan også læse mere om de nye regler på www.varebilskrav.dk. Her kan du læse om, hvilke krav du skal opfylde for at få udstedt et VUB, hvordan du kan få anerkendt dine erhvervede rettigheder, samt hvornår du senest skal have gennemført et efteruddannelseskursus.
Mere information
Kontakt

Kontakt Færdselsstyrelsen 
Sidst opdateret: 13.05.2019